21 Aralık 2015 Pazartesi

İLİŞKİYE GİREBİLİR MİYİM?

TEDAVİYE BAŞLADIM, İLİŞKİYE GİRMEM YASAK MI?

Tüp bebek tedavisi sırasında en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi ne zamana kadar ilişkiye girebilirim? Tedavi başladıktan sonra ilişki yasak mı ?

Tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme yöntemidir, bu yöntem sayesinde doğal yaşamın bir parçası olan adet döngüsü taklit edilir. Yumurtlama zamanı yumurtaların büyüme ve gelişme zamanı ve çatlama anına kadar an ve an takip altındasınızdır. 

Adetinizin 2.- 5. günü arasında süreciniz başlar,ve transfer aşamasına kadar devam eder, bu aşamada size verilen ilaçlar ile mevcut yumurtalarınızın sayı ve kalitesinin artması hedeflenir .

Adet döneminizde ilişkiye girmenizi önermiyoruz, özellikle enfeksiyon açısından oldukça riskli bir dönemdir.

Adetiniz devam ettiği sürece ilişkiye girmeyiniz.

Tedaviye başladığınız gün ile ikinci kontrole gelene kadar ki sürede ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Bu aşamada yumurtalar sayı ve kalite açısından gelişmeye başlarlar. 

2.kontrolünüzde doktorunuzun söylediklerini çok dikkatli dinleyin. ilişki yasağınız başlıyor.

Yumurtalar sayı ve boyut olarak büyüme başladığında, tedavisi sürecinin kontrolümüz altında kalması ve yumurtaların beklediğimiz tarihten önce çatlamaması için size ilave ilaç tedavisine başlanacaktır.

Yumurtalarınız erken çatmasın diye ilaca başladıysa,
Yumurtalarımızın sayısı artmış, boyutları büyümüş ise ilişki yasağımız başladı !  

Normal zamana göre sayı ve boyut olarak çok daha fazla büyüyen yumurtalar kasıklara baskı yapacaktır, kasıklarda yoğun baskı altında ilişkiye girmek ciddi ağrılara sebep olacaktır ayrıca yumurtaların erken çatlamasına neden olabilir.Yumurta toplama işlemine kadar ilişkiye girmenizi önermiyoruz.

Yumurtalar toplandıktan sonra da ilişki yasağımız devam ediyor.

Yumurta toplama işlemi sonrasında cinsel ilişki , kanama, enfeksiyon ve ağrı açısından ciddi risk oluşturur, OPU işlemi (yumurta toplama)sonrasında ilişkiye girmenizi önermiyoruz.

Transfer işlemim yapıldı , artık ilişkiye girebilir miyim ? 

Sorumuzun cevabı maalesef yine hayır! , Gebelik test sonucunu alana kadar ilişkiye girmenizi önermiyoruz, transfer sonrasında vajinadan kullanılan ilaçlar, kanama riski sizi ilişkiden uzak tutmaya yetecek sebeplerdendir.

Gebelik test sonucumu aldım, Harika bir haber - hamileyim - ilişkiye girebilir miyim?

Sevgili anne adayımız, çok zorlu ve meşaketli bir yolu başarı yarıladınız, ancak bebeğimizi sağlıkla kucağımıza almadan bu yolu tamamlamış sayılmayız. Sizin için özel olan bebeğiniz bizim için de çok kıymetli onu riske edecek herhangi bir durumla karşı karşıya kalmasını istemeyiz, 

Bu sebeple...Doğum gerçekleşene kadar ilişkiye girmenizi önermiyoruz. 


Tüm bu yazılanlardan anlaşılacağı üzere tedaviye başladıktan sonra, ikinci kontrole kadar ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur, 
İkinci kontrol sırasında hekiminize yumurtalarınızın sayı ve boyutunu sormalıyız, riskli dönem başladı ise ilişki yasağım başlamıştır. Henüz yeteri kadar büyümediler ise bir sonra ki kontrole kadar ilişkiye girebilirim. 

Ancak yumurtalarımız sayı olarak artmış ya da boyut olarak büyümüş ise, bu aşamadan sonra bebeğimizi kucağımıza alana kadar ilişki önermiyoruz. 

****Her hekimin tedavi yaklaşımı birbirinden farklı olabilir, ve her hastanın tedavisi kişiye özeldir, paylaştıklarımız Merkezimin genel uygulamalarıdır. ****

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder