18 Haziran 2015 Perşembe

Tüp Bebek Tedavisinde Doğru bilinen yanlışlar

Her konuda olduğu gibi Tüp Bebek Tedavisi konusunda da ön yargılarımız ile savaşır, bir çok soru üzerinde umutsuzluğa kapılır.Yanlışları doğru kabul eder ve çaresizliğe düşeriz.
Tüp bebek tedavisi üzerinde çok hassas olmamız ve gerçekliğinden emin olmadığımız hiç bir bilgiyi doğru kabul etmememiz gerekir.
Unutmayalım ki bilimsel veriler bize her zaman en doğruyu bulmak konusunda yardımcı olacaktır.

Yanlış: Tüp bebek zor ve ağrılı bir tedavidir.

Doğru: Tüp bebek tedavisi son yıllarda çok kolaylaşmış, “hasta dostu” bir tedavi haline gelmiştir. Tedavi süresi yeni ilaçlar sayesinde 45 günden 15 güne inmiş, hastaların yaptıkları iğne sayısı da oldukça azalmıştır. Hatta artık günümüzde sadece hap formunda ilaçlar kullanılarak yapılan “doğal” tüp bebek tedavileri başarı ile uygulanıyor.
Az ilaç kullanılarak yapılan yumuşak protokoller hem kontrol için merkeze gidip gelme sıklığını düşürmüş, hem de şişkinlik, ağrı gibi yan etkileri azaltmıştır. Günümüzde tüp bebek, 15 günde başlayan ve biten, neredeyse sıfır yan etkisi olan çok kolay bir tedavidir.

Yanlış: Tüp bebekte ikinci tedaviler daha başarılıdır.

Doğru: Tüp bebek tedavisinde başarı şansı yumurta sayısı ve anne yaşı ile doğru orantılıdır. Yumurtalarınız olduğu sürece başarı şansı vardır.en önemli faktör annenin yaşıdır. yumurtanın yaşı büyüdükçe saplıklı embriyo gelişme ve gelişen embriyonun tutunma şansı azalır.
Tüm tüp bebek merkezlerinin amacı ilk seferde çiftleri bebeklerine kavuşturmaktır.

Yanlış: Tüp bebek tedavisi sonrası uzun süre yatmak gerekir.

Doğru: Tüp bebek tedavisi bitip transfer yapıldıktan sonra yatmanın gebelik şansını arttırdığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Yerleştirilen embriyo yer çekimiyle düşmeyeceği gibi, yerleşme işlemi de transferden yaklaşık üç gün sonra gerçekleşmektedir.
Transfer sonrası yatılması gerekir bilgisinin bilimsel hiçbir kaynağı yoktur, eğer hekiminiz size özel olarak dinlenmeniz gerektiğini belirtti ise, kanama ya da farklı bir hastalık nedeni ile ayrıcalıklı bir durumunuz yoksa, lütfen normal yaşantınıza devam etmeye gayret ediniz. 

Yanlış: Tüp bebek tedavisi sonucunda genelde ikiz, üçüz gebelik olur. 

Doğru: Tüp bebek tedavilerinde çoğul gebeliklerin arttığı bir gerçektir. Buna önlem olarak 30 Eylül 2014 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle;
7-b) Merkezlerde ÜYTE uygulamasında birden fazla embriyo transfer edilmemesi esastır. Ancak, 35 yaşa kadar birinci ve ikinci uygulamada tek embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş ve üzerinde tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transfer edilebilir.

Böylece ülkemizde uygulanan sınırsız embriyo transferi  kontrol altına alınmıştır.
Çoğul gebelikler bazı hastalar tarafından tercih edilse bile gerek anne sağlığı gerekse bebeklerin sağlığı açısından büyük risk faktörleri içerir.

Doğru: Kadının üreme kapasitesi yaşla birlikte değişir. 30 yaşına kadar en yüksek olan üreme şansı 30 – 35 yaşları arası azalmaya başlar. 40 yaş üzerinde artık üreme çağının sonlarına gelinir. 30 yaş altı hastalarında başarı şansı %50 ye kadar çıkarken bu oran 40 yaş üzerinde %15 civarındadır. 44 yaşın üzerinde ise başarı oranı oldukça düşüktür.

Günümüz toplumlarında kadın önce eğitim ve kariyer peşinde koşmakta ondan sonra aile hayatı ve çocuğu düşünmektedir. Çocuk isteyen kadınların 25-34 yaş aralığında en sağlıklı şekilde anne olabileceklerini unutmaması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder