15 Haziran 2015 Pazartesi

Aklınız da soru mu var ? Cevaplayalım.


Kısırlık (  İnfertilite ) nedir?
Çiftlerin bir yıllık süre içerisinde ortalama haftada üç kez düzenli ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması durumuna infertilite denir.



Yardımcı Üreme Yöntemleri nelerdir?
Her ay adet döngüsü içerisinde gelişen yumurtanın ultrasonla takibi, yumurtlamanın tespiti ve uygun sürede ilişki önerilmesi gibi basit takiplerin yanında yumurtlamayı artırıcı ilaçların kullanılması, ilişkiye yönelik problemler, sperm sayısının azlığı gibi durumlarda ya da açıklanamayan infertilite varlığında aşılama yapılması, daha olumsuz koşullar varlığında veya aşılama sonucu gebelik elde edilemeyen durumlarda  ICSI, IMSI, Embryoskop,  Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)gibi yöntemler sıkça kullanılan üremeye yardımcı teknikler altında yer almaktadırlar.
Yardımcı üreme teknikleri için ülkemiz yasalarına göre evli olmak zorunludur.
Evli çiftler bebek sahibi olmak istediklerinde her hangi bir zaman kısıtlaması olmadan Yardımcı üreme tekniği için merkezlere başvuru yapabilirler. Ancak ideal olan herhangi belirlenmiş bir tanı yok ve yaş 35 ve üzeri değil ise 1 yıl sonra tedavi için başvurmaktır.



Yaşam tarzım  ve beslenme alışkanlıklarım İnfertileyi etkiler mi?
İnfertilite üzerine etkisi olabilecek zararlı gıdalar bilindiği üzere alkol, sigara ve benzeri keyif verici ajanlar olarak sıralanabilmektedir. Sigara ve alkol toksik etkilerinden dolayı özellikle over yaşlanmasına sebep olarak erken menopoz ve tekrarlayan IVF başarısızlıklarına yol açmaktadırlar. 

Akne tedavisinde kullanılan yüksek doz A vitamini türevi retinoik asidin de over fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. 
Sağlıklı over fonksiyonu için alınan gıdaların genel yaşam kurallarına uygun şekilde planlanması, radyasyondan uzak durmak ve kemoterapotik ilaçların kullanılması öncesi yumurtaların gelecek için dondurulması önerilmektedir. 
Erkek hastalarda testislerin aşırı ısıdan korunması fertilite açısından önemlidir.



İnfertilite tedavisi zor mudur?
İnfertilite tedavisinin süresi ve zorluğu infertilitenin sebebine göre değişmektedir. İnfertilite süresi, eşlik eden kadın ya da erkek faktörlerinin varlığı, önceden yapılan denemeler ve sonuçları, kadın yaşı,  tedavi sürecini ve şeklini belirleyen önemli faktörlerdir.



Çiftlerde herhangi bir tıbbi sorun olmadığı halde ve düzenli bir beraberliğe rağmen hamilelik gerçekleşmiyorsa nasıl bir yol izlenmeli, ne zaman tedaviye başvurulmalı?
Tanımda da belirtildiği gibi düzenli cinsel birliktelik bir yılı doldurduğu durumda gebelik oluşmamışsa genç çiftler infertilite açısından değerlendirilebilir.

Ancak özellikle 35 yaş ve üzerindeki kadınlar over yaşlanması ve erken menopoz gibi olası durumlar nedeniyle daha erken infertilite kliniklerine başvurmalıdır. Önceden over cerrahisi öyküsü bulunması, ailede erken menopoz durumu varlığı, radyoterapi ya da kemoterapi öyküsü kliniğe erken getiren sebepler arasında bulunmaktadır.


İleri yaşta ki hastalar ne kadar beklemelidir?
Çocuk isteği olan ve 35 yaşını aşmış hastalarda danışmanlık en kısa zamanda yapılmalıdır. Benzer şekilde genç olmasına rağmen over rezervini azaltan cerrahi, çikolata kisti, radyoterapi ya da kemoterapi öyküsü olan kişiler de  erken tetkik edilmelidir.

Sağlıklı bireylerde ise hastanın 1 yıl süre ile takip edilmesi bu süre sonunda gebelik oluşmadığında ise infertilite açısından tetkik edilmeleri uygundur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder